Colicile sugarului
motiv de neliniște în rândul familiei

Colicile sugarului

Subiect teribil pentru orice părinte aflat la “începutul carierei”, colicile sugarului ”ocupă” perioada primelor 3-4 luni din viața bebelușilor și afectează circa 25-30% dintre aceștia. Un factor de protecție împotriva colicilor rămâne alăptarea. Practic, organismul nou-născutului are nevoie de o perioadă de adaptare la noul mediu de viață. Colicile bebelușului apar ca urmare a unei imaturități enzimatice a sistemului digestiv, fapt care duce la prelucrarea dificilă a laptelui, fie matern, fie artificial. În consecință, în procesul prelucrării laptelui primit, sunt eliberați produși secundari, care determină apariția distensiei abdominale - meteorism abdominal (balonare). Distensia abdominală secundară favorizează apariția durerilor abdominale colicative.

Factori predispozanți

La agravarea acestor simptome contribuie și alți factori: alimentația incorectă a mamei care alăptează, oboseala și agitația mamei etc.

Cum se manifestă?

Sugarul este agitat, țipă ascuțit, adoarme cu dificultate, are somn neliniștit, apetit capricios (suge mult și ineficient sau des și foarte puțin). Își freacă piciorușele. Se liniștește puțin în brațele mamei preț de câteva minute, adoarme, apoi se trezește plângând.

Ce putem face?

pentru mamă
Menținerea alimentației la sân este esențială. Grija față de regimul igieno-dietetic și de odihnă maternă este un alt pas important. Atmosfera familială pozitivă, încurajarea mamei tinere să alăpteze, să se hrănească cu alimente naturale, proaspete, plimbările în aer curat, baia, masajul blând, gimnastica delicată a bebelușului, colăcelul de înot (baby-swimmer) - după vârsta de 3 luni, toate pot fi măsuri de liniștire a sugarului. Când mama este liniștită, bebelușul ei va trece mai ușor peste perioada de colici!
pentru bebeluș
În cazul în care totuși aceste măsuri nu rezolvă situația, sunt indicate mijloace nutraceutice (denumire provenind din unirea termenilor nutriție + farmaceutic), combinații de substanțe naturale cu proprietăți curative certe, dovedite prin studii clinice. În această categorie intră atât suplimentele alimentare pe bază de fitoextracte standardizate, cât și anumite ingrediente cu dovezi clinice asupra sănătății precum probioticele. Astfel, combinații de extracte de mușețel, fenicul, roiniță, probiotice rămân o alternativă naturală, eficientă și delicată, ușor acceptată și bine tolerată, cu efecte de liniștire a durerii abdominale funcționale a bebelușului.

Bibliografie

1. http://pap-pediatrie.com/maladie-chronique/pleurs-excessifs-du-nourrisson
2. http://pap-pediatrie.com/maladie-chronique/douleur-abdominale-r%C3%A9currente
×