Tusea – un simptom comun
în virozele respiratorii la copil


Generalități

Tusea copilului este cu siguranță motiv de neliniște pentru părinți. Este important de știut că o tuse ocazională nu arată că ar fi o problemă de cele mai multe ori, tusea protejând organismul prin eliminarea de mucus, substanțe iritante și infecțioase din tractul respirator al copilului.
Copiii pot tuși de mai multe ori pe zi sau pot avea episoade de tuse cu durata de până la câteva săptămâni în cazul în care au infecții virale. Cu toate acestea, dacă tusea persistă mai mult de două-trei săptămâni, ar trebui să fi consultat medicul pediatru.

Tipuri de tuse

Tusea acută la copii (durata de două săptămâni sau mai puțin)
Majoritatea copiilor au perioade scurte și repetate de tuse din cauza infecțiilor virale ale tractului respirator superior – cum ar fi ”răceala” banală. Copiii preșcolari sănătoși care merg în colectivitate pot avea până la opt infecții respiratorii virale cu tuse anual, fiecare cu durata de aproximativ 10 zile.
Tusea mai poate fi provocată și de pătrunderea unui corp străin în căile respiratorii, lucru însă mai puțin întâlnit. De obicei, are loc după un episod de înecare cu un corp străin, însă există riscul ca la copiii mici episodul să nu fie observat. Dacă se consideră că aceasta ar fi cauza, se impune vizita cât mai urgentă la medicul pediatru.

Tusea cronică la copii Există mai multe cauze pentru tusea persistentă sau cronică la copii.

Astmul
Majoritatea copiilor cu astm au căile respiratorii inflamate sau umflate, care provoacă în mod obișnuit wheezing (respirație șuierătoare). Uneori însă singurul simptom poate fi tusea, care se poate agrava din cauza infecțiilor virale sau care poate apărea când copilul doarme ori poate fi declanșată de exerciții fizice și de aerul rece.

Boala nazală și sinuzală
Picurarea postnazală cauzată de rinită sau de o infecție a sinusurilor (sinuzită) poate produce tuse cronică. De obicei, sunt prezente alte simptome, însă uneori singurul simptom evident poate fi tusea.

Afecțiuni ale esofagului și stomacului
La unii copii, cauza tusei cronice o constituie urcarea lichidului stomacal în esofag. Aceasta se numește "reflux" și poate apărea fără arsuri stomacale. Unii copii pot avea ca simptome vocea răgușită sau se pot îneca. Pentru a determina dacă aceasta este cauza, medicul poate efectua teste pentru a vedea dacă acidul gastric urcă în esofag.

Infecțiile postvirale
După o infecție respiratorie virală, copiii sănătoși pot rămâne cu o tuse care durează săptămâni. Nu se recomandă vreo terapie specifică, tusea putând trece de la sine. La copiii de vârstă școlară se pot administra antitusive, însă există riscul ca problema să nu poată fi rezolvată.

Infecția bacteriană a căilor respiratorii inferioare
Bacteriile pot infecta uneori căile respiratorii inferioare și pot provoca iritații și tuse. Nu se știe cu certitudine de ce se întâmplă acest lucru și uneori cea mai bună metodă de acțiune nu este foarte clară. Este important să fie consultat medicul în găsirea celei mai bune soluții pentru copil în acest caz.

Inhalarea de corpuri străine
Corpuri străine, cum ar fi jucării și produse alimentare, pot fi inhalate accidental la orice vârstă, dar se poate întâmpla cel mai frecvent între vârstele 2 și 4 ani. Pot provoca tuse care ar putea dura timp de mai multe săptămâni sau luni până când se descoperă.

Tusea din obișnuință
Aceasta este o tuse persistentă, care nu are nicio cauză fizică clară. Persistă ocazional, după o simplă infecție respiratorie virală. Tusea este de obicei uscată și repetitivă sau șuierătoare. Tusea din obișnuință apare în general când copilul este treaz, nu doarme. Un tic neuromuscular poate provoca, de asemenea, acest tip de tuse.

Tusea iritantă
Expunerea la fumul de țigară și alți poluanți (fum, poluarea aerului, noxe etc.) poate duce la tuse și poate agrava tusea asociată cu astmul sau rinita.

Ce putem face?

Tratament
Este esențial de reținut că infecțiile respiratorii de origine virală nu au tratament etiologic, în concluzie ne adresăm simptomelor bolii:

În cazul tusei, remediile naturale constituie medicație de primă intenție. Mai ales la copii, sunt preferate produse delicate și eficiente din fitoextracte standardizate din nalbă mare, lichen de piatră, roua cerului, gheara pisicii etc., care modulează tusea fără a-i inhiba rolul fiziologic de apărare, acționând prin două căi:
  • Asupra inflamației prin formarea unei bariere de protecție
  • Asupra mucusului făcându-l mai ușor de eliminat
Bibliografie:
1. https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/at-a-glance/cough-in-children

×