Deficiența de fier este cea mai întâlnită deficiență nutrițională. Perioada cea mai critică a vieții pentru menținerea echilibrului dinamic între cerințele nutriționale și aportul de fier este perioada de după primele 6 luni de viață, caracterizată ca perioada cu cel mai accelerat ritm de creștere, când se epuizează rezervele de fier formate în viața intrauterină.
Cum în această perioadă creierul are un ritm de dezvoltare considerabil, la fel ca și principalele procese mentale și motorii, o anemie feriprivă poate avea impact semnificativ în dezvoltarea psihomotorie a copilului - astfel că o suplimentare continuă timp de minimum 6 luni (de la vârsta de 6 luni până la 12 luni) poate preveni apariția anemiei feriprive.
Situațiile de deficit de fier pot să apară și în timpul adolescenței, o altă perioadă în care rata de creștere este rapidă iar cerințele nutriționale pentru fier sunt crescute.
Studiile clinice au demonstrat numeroase beneficii ale fierului în organism, printre care contribuția la formarea globulelor roșii și hemoglobinei, transportul oxigenului în organism și la funcționarea sistemului imunitar. Unele studii evidențiază faptul că atât copiii, cât și adolescenții cu deficiențe de fier pot avea dificultăți în concentrare/memorare și că suplimentarea cu fier crește capacitatea cognitivă.
Conceptul pluricarențial al anemiei este menționat de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, astfel că unul din motivele de eșec în reducerea prevalenței anemiei ar putea fi faptul că nu se ia în calcul că anemia poate fi determinată și de deficiența altor oligoelemente.
Cuprul joacă un rol esențial în metabolismul fierului, metabolismul sintezei hemoglobinei, dar și în hematopoieză. Combinația fier-cupru are un efect maxim în regenerarea hemoglobinei, față de monoterapia cu fier.
În cazul în care există un deficit de fier în organism, ar putea fi un semn și al lipsei zincului, aportul simultan al acestuia fiind fundamental.
Astfel, asocierea dintre fier, cupru și zinc este indicată în corectarea anemiei, având eficiență clinică mai rapidă, prin normalizarea hemoglobinei și refacerea rezervelor de fier.