Rinita alergică și nonalergică

Rinită înseamnă inflamația mucoasei nazale și poate avea numeroase cauze, putând fi împărțită în rinită alergică și non alergică.

Rinita alergică ( sau “febra fânului” ) este o reacție alergică IgE-mediată ca urmare a expunerii la alergen. Această reacție exagerată poate duce la inflamație și simptome care afectează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gâtul și gura.

Copiii care manifestă simptomele până la vârsta de 1 an au risc de apariție a mai multor simptome, precum și de dezvoltare a astmului.

Există mai multe tipuri de rinită alergică,de exemplu, în funcție de timpul de expunere:

  • rinite alergice sezoniere (alergeni de exterior-polenuri, mucegaiuri)
  • rinite alergice perene (cauzele cele mai frecvente fiind praful de acarieni, mucegaiurile, insectele, scuamele epidermice de la animale, unele plante – ficus)

Rinita nonalergică nu implică sistemul imunitar, apare deci ca urmare a inflamației mucoasei nazale, în absența unor triggeri alergici.

Principalele cauze sunt:
  • factorii de mediu sau poluanții - praf, fumat pasiv, mirosuri puternice
  • schimbările bruște de temperatură
  • infecțiile (în general cele virale)
  • unele alimente (fierbinți sau picante)
  • unele medicamente
Dintre tipurile de rinite nonalergice, rinita cu sindrom eozinofilic (NARES) și cea cu eozinofile și mastocite (NARESMA), reprezintă 8-10% dintre populația cu rinită.

NARES se mai numește și rinită eozinofilică sau rinită perenială intrisecă, foarte des diagnosticată.
NARES și NARESMA au simptome similare rinitei alergice, însă sunt mai persistente și intense de-a lungul anului.
Atât rinita alergică, cât și cea nonalergică pot afecta sănătatea semnificativ dacă sunt ignorate, putând apărea complicații precum rinita alergică cronică, sinuzita cronică, otita etc.
×